Udskriv

Introduktion til computerprogrammer

I kommunikation med brugere uden et verbalt sprog kan computeren på mange måder være anvendelig. Hvis ikke brugeren kan skrive, kan computeren bruges til at kommunikere ved hjælp af billeder eller symboler. Det er også muligt at bruge forskellige former for pegepinde eller at afsende signaler til computeren med øjnene, hvis ikke man er i stand til at bruge en mus og et keyboard.

Et af de meget anvendte kommunikationsprogrammer er Boardmaker. Det er et grafisk databaseprogram til Macintosh og Windows, som indeholder mere end 3000 billedkommunikations-symboler inddelt i kategorier, der kan kombineres med tekst. Desuden kan Boardmaker bruges som et tegneprogram. 

Hvert symbol i Boardmaker er blevet oversat til mange forskellige sprog, hvilket betyder, at man kan kommunikere i et hvilket som helst sprog uden egentlig at kende noget til det. Symbolerne kan blive kopieret enten uden nogen tekst eller med en tekst på et eller to sprog ovenover symbolet.

Boardmaker kan bruges til mange forskellige ting såsom at give udtryk for ønsker, at give informationer om kommende aktiviteter og øve ordlyde. Det bruges også som et læreredskab til arbejdsopgaver. Brugen af Boardmaker er afhængig af brugerens rummelighed, da programmet har så mange muligheder, at det let kan forekomme kaotisk.

   
  Projektet Kommunikationsudvikling udføres af Socialt Udviklingscenter SUS