Udskriv

Introduktion til KAT-Kassen

Mennesker med autismes kommunikation kan lettes væsentligt ved at bruge den såkaldte KAT-kasse. KAT står for Kognitiv Affektiv Træning. Det kognitive dækker over de processer, som omhandler tanker, indtryk, opfattelser, holdninger og erkendelser, der karakteriserer menneskers bevidste og ubevidste tankevirksomhed. Det affektive dækker over de processer, som omhandler følelser, emotioner, indre og ydre sanser, intuition og kropsbevidsthed, der karakteriserer menneskers følelsesmæssige processer. KAT-kassen kan bruges som et samtaleredskab, der støtter dialog om de tanker og følelser, der nogle gange kan være svære at få styr på.

Et KAT-element er en enkel figur, som er skabt til at være et stærkt visuelt symbol, der kan animere samtalens struktur og være en agent, autisten kan udtrykke sine tanker og følelser igennem. Der kan skrives på elementerne med boardmarker tuscher, som kan viskes ud igen. Efter hver samtale kan elementet kopieres med brugerens påskrevne tanker og følelser, som på den måde kan huskes og eventuelt anvendes til næste samtale.

KAT-kassen består af otte elementer:

  • Et måleinstrument, det vil sige et papirtrykt “termometer” eller “barometer”, som på en skala fra 0 til 10 måler intensiteten af følelser.
  • 8 grundfølelser, som bliver udtrykt ved 80 føleord ved hjælp af 80 tegnede ansigter med forskellige udtryk.
  • En tegnet kropsfigur, ud fra hvilken man kan tale om kropsudtryk og kropsfølelser.
  • “Mine cirkler”, som er en tegning af en masse cirkler, der ligger inden i hinanden. Dette bruges til samtaler om sociale relationer, interesser og venskaber.
  • Tidstavler for døgnet, ugen eller året, der bruges til at identificere kritiske hændelser i tid og sted.
  • En adfærdspalet, hvor de fire adfærdsformer: assertiv, passiv, passiv-aggressiv og aggressiv adfærd bliver illustreret ved farver og rollespil.
  • En KAT-kasse manual, som meget enkelt gennemgår brugen af KAT-kassen på en praktisk måde.
 

   
  Projektet Kommunikationsudvikling udføres af Socialt Udviklingscenter SUS